четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Рецепти

Искам да споделя 2 рецепти за кекс,които лично изпробвах и излязоха доста сполучливи.
1.Ябълков кекс
Нужни продукти:200г брашно,1 бакпулвер,200г захар,4 яйца,100г масло(маргарин),2 големи ябълки,обелени и нарязани на кръгчета.
Смесват се брашното,бакпулверът и захарта.Яйцата се разбиват и заедно с разтопеното масло се прибавят към брашното и другите продукти.Разбърква се добре.Половината от сместа се изсипва във форма и отгоре се нареждат ябълките.Върху тях се изсипва останалата част от сместа.Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 1 час (до златистокафяв цвят).Кексът се оставя да изстине 15 минути,след което се обръща върху телена поставка.

2.Шоколадов кекс
Нужни продукти: 150г захар,150г брашно,4 яйца,1 супена лъжица какао,100г маргарин,2 супени лъжици гореща вода,1 чаена лъжичка бакпулвер;за глазурата:40г маргарин,25г какао,2 супени лъжици мляко,100г пудра захар
Какаото се смесва с водата.Към него се прибавят останалите продукти и се разбива около 2 минути.Сместа се изсипва във форма и се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна около 35 минути.Кексът се изважда от формата.Приготвя се глазурата по следния начин:маргаринът се разтопява и към него се прибавя какаото и се оставя да ври на слаб огън 1 минута.Сваля се от огъня и се добавят млякото и захарта.Разбива се добре и се оставя да се охлади,като се разбърква от време на време.Глазурата се излива върху кекса и се оставя да изстине.

Няма коментари:

Публикуване на коментар